dimecres, 17 de desembre de 2008

Preparar una taula de formatges

Donat que, com diu la cançó, ara ve Nadal, i som en uns dies de reunions familiars i deliciosos àpats, on procurem complementar els grans plats de la mare o l’àvia amb coses per picar que ens portin poca feina, i molta, molta satisfacció. Ja sigueu hostes o amfitrions, us donem alguns consells per a l’elaboració d’una taula de formatges:

- Quants formatges hi poso? Amb la nostra taula de formatges el que buscarem serà aprofitar aquesta ocasió especial per a tastar i sorprendre, comparar amb el que ja coneixem. Voldrem tenir una varietat que ens permeti valorar cada formatge i comparar-lo amb els seus acompanyants. El número de formatges que recomanem sempre posar-hi és d’entre quatre i sis. Posar-n’hi menys empobreix el joc dels matisos i les comparacions. Més de sis formatges ja són molts per permetre recordar-los bé tots i, a més, la quantitat de menjar comença a ser important per a un simple aperitiu, plat o postres.

- Quins formatges hi poso? Deixeu volar la imaginació. Busqueu contrastos. Busqueu que hi hagi una bona varietat de llets (vaca, cabra, ovella), que hi hagi varietat de textures (pastes toves, pastes cuites, premsades…) i de gustos (procurem que hi hagi una bona gradació de formatges suaus cap a més forts). Sempre hi ha aquell o aquell altre formatge que és el vostre preferit o el que teniu ganes de tastar i que voleu que hi siguin. Deixeu-vos aconsellar pels que hi entenguin una mica, que us orientaran per tal de complementar-los.

- Quina quantitat de formatge necessito? A Via Vàlia, quan fem taules de formatge per encàrrec, sovint aconsellem que una mesura per persona hauria de rondar els 30g. Per altra banda, si es vol servir tallat a porcions, que hi hagi un tall i mig per persona: que n’hi hagi per tothom i després calculem que la meitat voldran repetir. Per tant, si som 8 persones, una bona mesura seria agafar uns 240 g. i, si ho volem tallar a porcions, fer-ne 12 talls.

- Com ho servim? Traieu el formatge de la nevera una bona estona abans de servir-lo, que estigui gairebé a temperatura ambient (a l’estiu, un pèl més fresc), per tal que pugui treure tot el seu aroma. Serviu el formatge acompanyat d’allò que més us agradi: pa, pa amb tomàquet, crackers, melmelades… Recomanem servir-lo a talls només si és per a un aperitiu ràpid o a peu dret; si és per a estar ben entaulats, ja sigui aperitiu o postres, sempre recomanem que es serveixin els trossos grans, acompanyats de diferents ganivets (l’ideal seria un ganivet per a cada formatge i, si no, com a mínim un per a cada textura – pels tous, pels blaus, pels durs). Les peces grans eviten que el formatge s’assequi i que perdi aroma; a més, en cas de sobrar-ne, sempre es conservarà millor d’una peça. El més pràctic es servir una fusta o safata per a un màxim de quatre persones. Si som més, partim els formatges en safates per cada grup de fins a quatre persones; d’aquesta manera aconseguim que tothom hi pugui tenir un accés còmode.

Amb tot això podem gaudir i fer gaudir de la nostra taula de formatges.
Bon profit i bones festes!

Cap comentari:

Publica un comentari