dimecres, 4 de març de 2009

Brin d’amour (Fleur du maquis)
El formatge: Per als amants dels formatges amb herbes. I, per als que no els tinguin massa per la mà, segurament un dels millors per a començar a conèixer-los. Espectacular, tant a la vista com al paladar.

Aquest és un formatge cors de llet crua d’ovella, de pasta semitova (el quall només ha estat lleugerament premut amb les mans) i recobert amb una barreja de les herbes aromàtiques que cobreixen el sòl de Còrsega. Romaní, farigola, sajolida, llavors ginebró, xiles i fonoll estan escampats per la seva pell. El gust del formatge d’ovella, ric i cremós, amb un puntet amarg es complementa amb la intensitat de les espècies mediterrànies.Té una maduració òptima d’entre un i dos mesos. Quan és tendre és de massa compacta i ferma. Amb el temps es va tornant cremós (aquest és el nostre punt preferit) per a després tornar-se a compactar en anar envellint. El seu període de consum ideal va de març a octubre, i quan és més saborós és a l’estiu, quan la llet de les ovelles és al seu màxim nivell d’aromes.


Origen i procedència: Aquesta és una creació relativament recent a Còrsega (1989), amb la intenció de fer un formatge per a l’exportació que representés els autèntics colors, aromes i gustos de Còrsega, per això cada mossegada d’aquesta delícia ens parla molt també de casa nostra, de les olors de les muntanyes i el mar que compartim.


Nota de cata: Una festa d’aromes mediterrànies en un formatge de pasta semitova, d’un blanc intens que es va enfosquint amb l’edat, que va del sòlid trencadís a l’intensament cremós. Tast gras típic de la llet d’ovella, amb una punta d’amarg i tocs cítrics i d’olives que tot just s’endevinen sota l’aroma de les herbes que el complementen perfectament.


Maridatges: Negres corsos, especialment el Patrimonio, priorats. Acompanyeu-lo amb olives i tomàquets frescos; també guindilles basques.

4 comentaris:

 1. Deliciós! Perfecte... Un dels millors formatges per a llevar-se de bon gust!!!

  ResponSuprimeix
 2. estoy impresionada por la calidad de este blog, de las fotos y de las informaciones que hay! enhorabuena!

  ResponSuprimeix
 3. hola soy Anna queria saber si para hacer una tabla de quesos pero en un plato individual hay que seguir algun orden de suave a mas fuerte gracias

  ResponSuprimeix
 4. Pues no sé si entiendo bien la pregunta. Para cualquier tabla de quesos, ya sea en un plato, con el queso en porcionades o una tabla, con el queso entero o en cortes grandes, siempre es interesante ordenar los quesos de suave a más fuerte para guiar su consumo. No és más que una norma muy simple: no comas primero el queso más fuerte porque no te vas a enterar del sabor que tiene el suave que te puedes comer después. Como tampoco lo harías con vinos. Aunque un rato de descanso, una copa o un poco de fruta te pueden limpiar el paladar y permitirte saltarte la norma. Supongo que lo mejor de las normas es eso, saltárselas una vez comprendes su razón de ser.

  ResponSuprimeix