divendres, 8 de maig de 2009

Shropshire BlueEl formatge: Un altre dels nostres blaus preferits. Gran, cridaner, un formatge cridat a ser el centre d’atenció de qualsevol taula on el poseu gràcies al seu intens color i les vetes marmolades, gairebé perfectes, de penicillinum. Boníssim i, a dia d’avui, un formatge molt complicat de trobar.

El Shropshire Blue és un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de vaca, fent servir quall vegetal i penicillinum roqueforti per a donar-li les vetes de blau i el seu aroma. El seu característic color ataronjat l’hi dóna l’annato. Té una forma cilíndrica, amb una amplada a l’entorn dels 20-25 cm i una alçada d’uns 30 cm, amb un pes al votant dels 8kg. La pell es produeix per l’assecat natural del formatge i està marcada pels forats que se li realitzen amb agulles per facilitar-ne l’oxigenació interior i afavorir així la propagació del penicillinum. El Shropshire té una maduració mínima de 12 setmanes abans no es pugui comercialitzar. Però es pot madurar bastant més enllà per tal que assoleixi una intensitat i cremositat més altes.

Origen i procedència: Aquest formatge és una creació d’Andy Williamson, un formatger escocès que va aprendre les tècniques de fabricació del Stilton a Nottingamshire. En establir-se a Inverness va crear el Blue Stuart (el feia al Castle Stuart Dairy), també conegut com a Inverness-shire Blue, amb característiques del Stilton i del Cheshire Blue. Posteriorment se li va donar el seu nom actual - Shropshire Blue- , tot i no tenir res a veure amb el comtat de Shropshire, per a fer-ne més fàcil la comercialització a la tan rica com nacionalista veïna Anglaterra. A inicis dels 80, però el govern escocès va tancar la formatgeria i el Shropshire Blue es va deixar de fabricar. Anys més tard els mateixos anglesos el van recuperar i el van començar a fabricar al mateix Nottinghamshire quan Colston Bassett Dairy en va reprendre la producció, com també Long Clawson Dairy, a Leicestershire, dos dels sis productors anglesos de Stilton.

Nota de cata: És bàsicament un Stilton, amb un nivell més elevat de greix (48-55% contra 35%), aquesta característica el fa ser una mica més untós i suau quan és jove, per acabar mostrant una major intensitat conforme va envellint, amb notes àcides i gust potent amb nata i mantega i amb un punt dolç.

Maridatges: Cervesa stout (Guinness), brown ales, pinotage, porto

Cap comentari:

Publica un comentari