dimecres, 22 de juliol de 2009

Vacherin Fribourgeois

El formatge: Aquí teniu un formatge suís dels més intensos. Un dels dos vacherins més coneguts (l’altre és el Mont d’Or, al qual no s’assembla, ni en mida, ni en textura o gust). Un clàssic de la producció alpina que fa com a mínim 500 anys que s’elabora, molt apreciat tant per al consum al tall, com per a l’elaboració de fondues. Un formatge que vindria a parar en un lloc entre el gruyère i l’appenzeller, però més tendre que aquests dos.

S’elabora amb llet crua o termitzada de vaca de pastura alpina, de pasta elàstica semidura i pell natural seca, però no dura. És de forma cilíndrica, d’uns 40 cm de diàmetre i uns 8-10 d’alçada, amb un pes per peça d’uns 6 Kg.


Origen i procedència: El formatge s’elabora al cantó suís de Fribourg, el mateix d’on és originari el gruyère.

Nota de cata: Intensament aromàtic, de gust dolç, afruitat i greixós, lleugerament àcid, amb un toc de nous i aroma que recorda a la palla humida. Com la majoria dels seus “cosins”, multiplica molt la seva capacitat aromàtica quan s’escalfa o es fon.

És l’únic formatge de la Fondue Fribourgoise, que és, segons es diu, de més fàcil digestió que les altres. Una altra fondue on el trobem és a la moitié-moitié, al 50% amb gruyère.

Maridatges: Negres Pinot Noir, priorats, amb molt de cos. Blancs secs.

Cap comentari:

Publica un comentari